Παιδί και ιατρικές εξετάσεις

Η Σημασία Της Προετοιμασίας Του Παιδιού Μας, Πριν Από την Αιμοληψία…

Σπάνια και ευχόμαστε πάντα προληπτικά, ο παιδίατρος αποφασίζει ότι ένα παιδί χρειάζεται να προβεί σε ιατρικές εξετάσεις.  Η ανάγκη για εξετάσεις αίματος στα παιδιά εξαρτάται από την εκτίμηση του παιδιάτρου ο οποίος αξιολογεί την κλινική τους κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν ή το κληρονομικό ιστορικό.

Η αιμοληψία είναι μια διαδικασία αρκετά αγχωτική για τα περισσότερα παιδιά και είναι πιθανό να το εκδηλώνουν με φόβο και άρνηση.

Γονείς και γιατροί μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί τον φυσικό πόνο, τη δυσφορία, το φόβο, την ανησυχία και τα συναισθήματά του για τη διαδικασία των εξετάσεων.

Το παιδί ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι σε θέση να κατανοήσει ότι ή όλη διαδικασία της αιμοληψίας γίνεται με σκοπό τον έλεγχο της υγείας που είναι το πολυτιμότερο αγαθό, αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία να το κάνει.

Αιμοληψία παιδιού στο μικροβιολογικό εργαστήριο

Η Πρόληψη σώζει Ζωές και είναι χρήσιμο να υιοθετηθεί σαν κουλτούρα και στάση ζωής από πολύ νωρίς.

Για να διευκολύνουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν τις ιατρικές οδηγίες, να κατανοήσουν την χρησιμότητα της εξέτασης και να εμπιστευτούν τον ιατρό, θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη ψυχραιμία και ιδιαίτερο χειρισμό εμείς οι ενήλικοι.

Αιμοληψία σε παιδιά, μερικές συμβουλές

Παιδί και εξετάσεις
Πριν την εξέταση στο μικροβιολογικό κέντρο, οι γονείς χρήσιμο είναι να:

Προετοιμάσετε το παιδί 

Αποφύγετε τα ψέματα και τη μυθοπλασία.

Να είστε ειλικρινείς αλλά και καθησυχαστικοί.

Σε γλώσσα και με τρόπο κατάλληλα για την ηλικία του, με ενσυναίσθηση εξηγούμε το πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε την υγεία μας και να υπακούμε στις οδηγίες του γιατρού μας.

Εξηγούμε ήρεμα πως και γιατί θα συλλεχτεί το αίμα, δίνοντάς του χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα, πριν κάποιος το αγγίξει.

Αποφύγετε να πείτε στο παιδί σας ότι η αιμοληψία δεν πονάει

Περιγράφουμε με οικείες εικόνες και συναισθήματα, την αίσθηση που θα νιώσει, όπως ότι θα πονέσει πολύ λίγο όπως ένα τσιμπηματάκι από κουνούπι και για τόσο λίγο μέχρι να μετρήσει έως το 10.

Κάντε πρόβα

Στο σπίτι παίξτε με το παιδί προβάροντας τη διαδικασία. Μπορείτε να του δείξετε ακριβώς τη διαδικασία και να το επαναλάβει εκείνο στη συνέχεια σε κούκλα ή λούτρινο παιχνίδι. Χρήσιμα είναι και τα παιχνίδια του εμπορίου με «βαλιτσάκια γιατρού» που ενθαρρύνουν το παιχνίδι ρόλων.

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είστε δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας

Προγραμματίστε μια ανταμοιβή για το θάρρος και την αποδοχή του

Σχεδιάστε μετά τη διαδικασία μια βόλτα στο πάρκο ή στις κούνιες, ένα περίπατο μόνο για εκείνον και για εσάς, μια ημέρα αφιερωμένη στην αγαπημένη του δραστηριότητα. Ατελείωτες ιδέες άυλης ανταμοιβής υπάρχουν που ταυτόχρονα αποτελούν και ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Επιλέξτε ημέρα και ώρα που δεν θα σας πιέζει ο χρόνος ή οι υποχρεώσεις των παιδιών που ακολουθούν

Προτείνουμε Σάββατο ώστε να έχετε στη διάθεσή σας πιο χαλαρό πρόγραμμα.

Προσφέρετε άφθονο νερό

Αν η εξέταση δεν απαιτεί περιορισμό στην κατανάλωση υγρών, τότε είναι αρκετά χρήσιμο να του προσφέρετε άφθονο νερό. Η κατανάλωση νερού αυξάνει έντονα την αρτηριακή πίεση, κάνοντας πιο εύκολη την διαδικασία της αιμοληψίας.

Επιτρέψτε του να έχει μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι ή πανάκι αγκαλιάς

Οτιδήποτε το ηρεμεί ή του προσφέρει ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας σε παιδιά:

Χρήσιμο είναι να υπάρχουν λίγα άτομα μέσα στο εξεταστήριο

Στον χώρο της αιμοληψίας δεν επιτρέπεται να βρίσκονται πολλά άτομα γιατί στο παιδί μπορεί άθελά τους να προκαλέσουν ταραχή και άγχος.

Μιλάτε στο παιδί σας με ήρεμη φωνή

Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας είναι καλό να μιλάτε χαμηλόφωνα στο παιδί σας ή να του τραγουδάτε κάτι δικό σας αγαπημένο. Πολλές φορές, γονείς επιλέγουν να μετρήσουν αντίστροφα μέχρι το 10 ώστε το παιδί να ασχοληθεί με το μέτρημα και να ξεχαστεί.

Η τεχνική περισπασμού

Στο χώρο είναι χρήσιμο να υπάρχουν στοιχεία που αποσπούν εύκολα την προσοχή του παιδιού.

Για βρέφη και νήπια

Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, εσείς οι γονείς χρειάζεται να πάρετε αγκαλιά το παιδί σας.

Η στάση του σώματος σας πρέπει να προσφέρει ηρεμία στο παιδί και ασφάλεια. Η σταθεροποίηση του παιδιού κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας είναι υψίστης σημασίας για γρήγορη και αποτελεσματική λήψη του αίματος.

Στα μεγαλύτερα παιδιά

Προσφέρουμε στο παιδί την άνεση να κάτσει μόνο του. Ο γονιός μπορεί να κρατάει το ελεύθερο χέρι του παιδιού και να διατηρεί πάντα βλεμματική επαφή μαζί του.

Ο Ρόλος των Γονιών

Γιατί το παιδί μου κλαίει τόσο πολύ κατά την διάρκεια της αιμοληψίας;

Γιατί:

  • δεν προετοιμάστηκε για την διαδικασία της αιμοληψίας.
  • δεν έχει κατανοήσει την διαδικασία.
  • είναι η πρώτη του αιμοληψία και είναι κάτι το άγνωστο.
  • ακινητοποιείται για να γίνει σωστά η αιμοληψία.
  • δεν γίνεται υπομονετικά και με κατανόηση η  προσέγγιση από το ιατρικό προσωπικό και τους αιμολήπτες.
  • οι γονείς μεταδίδουν με τον τρόπο τους το άγχος τους στα παιδιά.

Η βοήθεια των γονιών είναι κρίσιμη, ώστε το παιδί να καταφέρει να αποβάλει το φόβο, το άγχος, τη δυσφορία και τις διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας. Οι γονείς πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ώστε το παιδί τους να αισθανθεί ασφάλεια.

Το άγχος και ο φόβος του γονέα μεταφέρεται διπλάσιος στο παιδί.

Οι γονείς χρειάζεται να παραμείνουν ήρεμοι πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την αιμοληψία του παιδιού. Ακόμα και αν το παιδί δεν συνεργάζεται, κλαίει ή παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, οι ίδιοι οφείλουν να παραμένουν ήρεμοι και να μην δείχνουν την συναισθηματική τους φόρτιση. Ο γιατρός έχει συστήσει για κάποιο λόγο τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια και την καλή υγεία του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να το θυμούνται ώστε να μην υποκύψουν στις αντιδράσεις των παιδιών.

Ακόμα και αν ίδιοι φοβούνται την διαδικασία της αιμοληψίας ή έχουν άγχος για τα αποτελέσματα των εξετάσεων των παιδιών τους, ο πανικός τους μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτός από το παιδί.

Οι γονείς χρειάζεται να εμπιστευτούν τους έμπειρους αιμολήπτες, να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους και να συνεργαστούν μαζί τους, γιατί θέλουν από κοινού το καλύτερο για το εξεταζόμενο παιδί.

Μικροβιολογικό Κέντρο Μαρινίδου Βούλα, Κομοτηνή
Παιδί και εξετάσεις

Με πολυετή εμπειρία και γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της αιμοληψίας στις μικρές ηλικίες, το μικροβιολογικό εργαστήριο διαμορφώθηκε ώστε να έχει ευχάριστο, άνετο, οικείο και φιλικό περιβάλλον.

Στο εργαστήριό μας πιστεύουμε ότι τα παιδιά μικρά και μεγάλα έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν τον λιγότερο δυνατό πόνο κατά την διάρκεια οποιασδήποτε εξέτασης.

Κύριο μέλημα μας, είναι η διαδικασία της επίσκεψης να είναι όσο ανώδυνη και εύκολη τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Χρησιμοποιούμε ειδικές παιδιατρικές βελόνες (πεταλούδες) για την παρακέντηση περιφερικών φλεβών και ειδικές παιδιατρικές ζώνες αιμοληψίας. Το προσωπικό μας είναι πλήρως εκπαιδευμένο με πολυετή εμπειρία σε παιδιά, καθιστώντας την διαδικασία της εξέτασης ασφαλή και γρήγορη.

Εγγυόμαστε την άμεση εξυπηρέτηση με πολλή αγάπη σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στην αγωνία των παιδιών, καθιστώντας την εμπειρία της επίσκεψης πιο ανθρώπινη και ζεστή.