Η Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος Μαρινίδου Βούλα συμβουλεύει: Βιταμίνες

Η Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος Μαρινίδου Βούλα συμβουλεύει:
Βιταμίνες D3 και C, Άθληση και Σίδηρος (FE++), Άθληση και Οστεοπόρωση,  Προβιοτικά και ο Ρόλος τους στην Υγειά μας.

Ποιες είναι οι Βιταμίνες D3 και C, ποιες είναι οι ιδιότητές τους και από ποιες πηγές μπορεί να τις προσλάβει ο οργανισμός μας;

Βιταμίνες και Συμπληρώματα Διατροφής

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ… ΗΛΙΟΥ (D3)

Η βιταμίνη D3 ονομάζεται και βιταμίνη του ήλιου γιατί εκτός από την πρόσληψή της από τα τρόφιμα (ψάρια, αυγό) παράγεται και φυσικά από τον οργανισμό μας, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ηλιοφάνεια! Ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου στον ουρανό της Ελλάδας, με πολύ μεγάλα ηλιόλουστα διαστήματα.
Αρκεί όμως αυτό για να έχουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 στον οργανισμό μας;

ΌΧΙ. Η έκθεσή μας στον ήλιο δεν διασφαλίζει τα επαρκή επίπεδά της βιταμίνης D3 στον οργανισμό μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν συνθέτουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ποσοστό βιταμινών D3 από την ηλιακή ακτινοβολία.

Βιταμίνη D3

Τα κυριότερα αίτια είναι:

    1. Γονιδιακά. Για παράδειγμα οι κάτοικοι στη Μεσόγειο έχουν πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα, κάτι που δεν διευκολύνει την σύνθεση της βιταμίνης D3. Χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με τις πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. κ.α.
    2. Μικρή έκθεση το καλοκαίρι στον ήλιο λόγο του φόβου επιβλαβών συνεπειών του, με κυριότερο τον κίνδυνο μελανώματος.
    3. Χρήση αντηλιακών το καλοκαίρι. Για να μειωθεί ο κίνδυνος από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, όλοι πλέον χρησιμοποιούν αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, κατά την έκθεσή τους στον ήλιο. Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη σύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα.

Η βιταμίνη D3 σχηματίζεται στο δέρμα με την έκθεση στο υπεριώδες (UV) φως και μετατρέπεται στη βιολογική ενεργή μορφή της 1, 25 D3.

Μαζί με την PTH (παραθορμόνη) και την Καλσιτονίνη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου( Ca++) και του φωσφόρου( P++)).

Οφέλη της βιταμίνης D3 στον Οργανισμό.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
  • Πολλές μελέτες δείχνουν πως η βιταμίνη D3 συμβάλει σημαντικά στο να βελτιωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βοηθάει στη ψυχική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού.
  • Βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη και την καλή λειτουργία των οστών. Επίσης, προλαμβάνει καταστάσεις, όπως η ραχίτιδα σε βρέφη και μικρά παιδιά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C περιέχει ευεργετικές ιδιότητες και πολύ σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη σε όλους μας. Το σώμα μας από μόνο του δεν μπορεί να τη συνθέσει και πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Τη βρίσκουμε σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα όμως στα φρούτα και στα λαχανικά.

Οφέλη της βιταμίνης C στον οργανισμό.

1) Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου (Fe++), ο οποίος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

2) Παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία των οστών.

3) Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, π.χ. κοινή γρίπη και άλλων ιώσεων. Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη βιταμίνης C θα μπορούσε να ανακουφίσει τους πάσχοντες από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, αλλά και να συντομεύσει την ανάρρωσή τους.

4) Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

5) Η βιταμίνη C συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης και στην αύξηση της ενέργειας. Τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και γενικότερα την ψυχική υγεία.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

  • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια)
  • Πιπεριές
  • Μπρόκολο
  • Κουνουπίδι
  • Φράουλες
  • Ανανάς
  • Ακτινίδια
  • Ντομάτα κ.α.

 

Σίδηρος και Αθλητισμός

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΣ (FE++ )

Η υπερβολική καταπόνηση όπως η έντονη αθλητική δραστηριότητα (ή η χειρωνακτική εργασία) προκαλεί ελάττωση του σιδήρου (FE++ ) και της Φεριττίνης (αποθήκη του οργανισμού σε Fe++) στον οργανισμό. Οι απαιτήσεις των αθλητών σε σίδηρο είναι αυξημένες συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό σε καταστάσεις εντατικής γυμναστικής, για να μην έχουν μείωση της αθλητικής τους απόδοσης, αίσθημα κόπωσης στην προπόνηση, αλλά και στην καθημερινότητά τους.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο Fe++

  • Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
  • Φασόλια (όσπρια)
  • Σαρδέλες
  • Αποξηραμένα σύκα
  • Σουσάμι
  • Πράσινα λαχανικά στον ατμό

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η σωστή και συστηματική άθληση μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να ελαττώσουμε την οστική απώλεια, όπως και να χτίσουμε γερούς μυς που θα στηρίξουν το σώμα μας καλύτερα. Ορισμένες ασκήσεις μπορούν δυνητικά να αντισταθμίσουν την τυπική απώλεια οστών που σχετίζεται με μεγαλύτερες ηλικίες και φυσικά να βελτιώσουν τη σωματική δύναμη, τη στάση του σώματος μας και την ισορροπία μας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τα προβιοτικά ανήκουν στα «καλά» βακτήρια και είναι σημαντικά για την υγεία του οργανισμού μας. Ο ρόλος των προβιοτικών, είναι να διαφυλάττουν τη χλωρίδα του εντέρου και να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ των «καλών» και των «κακών» μικροοργανισμών στο πεπτικό μας σύστημα. Βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις που προκαλούνται από εχθρικά βακτήρια ή άλλα μικρόβια. Τα προβιοτικά υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερό μας, αλλά μπορούμε να τα πάρουμε και από κάποια τρόφιμα που περιέχουν παρόμοια προβιοτικά με τα δικά μας, για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας.

Πηγές προβιοτικών

  • Γιαούρτι (μη επεξεργασμένο)
  • Κεφίρ
  • Μαλακά τυριά κ.α.

Για περισσότερα χρήσιμα άρθρα, επισκεφθείτε το blog μας.